Bra att veta om munskydd under 2021 - IAMRUNBOX

Bra att veta om munskydd under 2021

2020 må vara över men tyvärr inte behovet av att bära ett munskydd eller andningsskydd. Även om flera vacciner just nu administreras världen över är vi fortfarande mitt uppe i en pandemi. Antalet nya COVID-19 fall ökar, tillsammans med nya varianter av viruset som orsakar sjukdomen (SARS-CoV-2) som kan vara mer smittsam. Så om du har lyckats att inte bära ett munskydd sedan pandemin började, men ändå befinner dig i situationer där det är svårt att hålla det rekommenderade avståndet, bör du börja bära ett under 2021.

Det är förståeligt om du känner dig förvirrad över behovet av munskydd. Tidigt i pandemin sa många hälsomyndigheter runt om i världen, inklusive Världshälsoorganisationen (WHO), att munskydd inte var nödvändiga. De flesta, om inte alla (inklusive WHO) har därefter ändrat inställningen och rekommenderar nu att man bär munskydd, men utifrån olika kravnivåer beroende på var du bor. Den ändrade inställningen beror på att vetenskapliga bevis under det senaste året visar att munskydd är viktiga för att minska spridningen av COVID-19. Vetenskapen visar också att sådant skydd endast är en del av det förebyggande arbetet och inte ska ersätta att stanna hemma om man kan för att undvika folkmassor, hålla avstånd eller ha en god handhygien.

Här är vad du behöver veta om att bära ett munskydd, vad det finns för olika varianter och dess tillhörande filter, baserat på den senaste vetenskapen.

Kolla på vår RunMask Kit + Filter

Varför det är viktigt att bära munskydd

Att bära munskydd har visat sig fungera för att förhindra infektioner i coronavirus som orsakar COVID-19. Under pandemins gång har forskare kunnat lära sig mer om viruset och hur det sprids. Bevis tyder på att det sprider sig från någon som är infekterad genom mun- och nässekret, inklusive andningsdroppar som frigörs genom hosta, nysningar och tal. En person som inte är infekterad kan få viruset om de smittsamma partiklarna kommer in i munnen, näsan eller ögonen.

Genom att titta på hur pandemin utvecklats har forskare kunnat visa en direkt koppling mellan användning av munskydd och sänkt infektionshastighet. I en studie publicerad i juni 2020 i Health Affairs, en ledande tidskrift inom folkhälsa, fann man att områden i USA som utfärdade krav på att bära munskydd såg att den dagliga tillväxten av COVID-19-fall avtog med nästan en hel procentenhet på bara fem dagar och med 2 procentenheter inom tre veckor. En annan studie som undersökte COVID-19 dödsfall per land visar att de befolkningar som redan hade kulturella normer för att bära munskydd offentligt eller vars regeringar främjade bärandet hade ett lägre antal döda.

Dessa och andra studier ger belägg för att ett munskydd är mest effektivt när det gäller att skydda andra när de bärs av en smittad person. Men en nyligen publicerad rapport av Oxford Leverhulme Centre for Demographic Science säger att den som bär munskydd och inte är smittad också skyddas och att bärandet bör "ses som en del av ett "policypaket" tillsammans med andra åtgärder som social distansering och handhygien."

Läs också

Vilka munskydd som är bäst att bära

Det finns en mängd olika typer av munskydd och andningsskydd att välja mellan. Det kan vara svårt att veta vilka som är mest effektiva enligt vetenskapen. För det mesta handlar det om personlig preferens och komfort, men det finns några saker som är bra att veta om vilka munskydd som anses bäst att bära.   

●      Tygmunskydd med flera lager

Det mest populära alternativet världen över för allmänheten att köpa är ett tygmunskydd i mer än ett lager av ett tätt vävt tyg som andas (som bomull). De är återanvändbara och anses vara bekvämare än kirurgiska munskydd. Denna variant är vad U.S. Centers for Disease Control rekommenderar allmänheten att använda. De är också mer skyddande än ett tygmunskydd som bara har ett enda lager av tyg, framförallt om det finns ett annat tyg tillagt i mixen. En studie publicerad i april av University of Chicago fann att munskydd som använde två lager av bomull med en trådtäthet på 600 tillsammans med ett annat tyg såsom silke, chiffong eller flanell kunde filtrera åtminstone 94 % av de partiklar som var mindre än 300 nanometer.

Kolla på vår RunMask

●      Munskydd med filter

Relativt ny på marknaden för munskydd är de återanvändbara tygmunskydden med flera lager som också har en ficka eller ett fack för engångsfilter som kan ge ett extra skydd. En nyligen publicerad studie av Virginia Tech fann att användningen av ett munskydd med filter mellan två tygstycken skapar en märkbar skillnad i att skyddet blir bättre.

Kolla på vår PM 2.5 Filters

●      N95 / K95 medicinska munskydd

N95, eller den kinesiska motsvarigheten K95, anses vara det mest skyddande munskyddet. De sitter tätt runt näsan och munnen och använder ett filter för att fånga minst 95 % av patogenerna i luften (därav numret i namnet). En studie publicerad i september av Duke University visade att den som bar en N95 överförde mindre än 0,1 % av dropparna när den pratade. Det har också kommit rapporter om att K95 munskydd inte är lika effektiva som N95.

Dessa munskydd är främst avsedda för vårdpersonal och de som är smittade. Pandemin har belastat utbudet och det grundläggande samförståndet är att allmänheten inte ska använda dessa för att belasta åtgången ytterligare.

●      Kirurgiska munskydd

Kirurgiska munskydd är ursprungligen designade för att bäras av vårdpersonal. De är gjorda av fiberduk, vanligtvis polypropen, vilket är bättre för bakteriefiltrering och andningsförmåga än tyg. En studie 2013 visade att kirurgiska munskydd nästan var tre gånger mer effektiva för att blockera aerosoldroppar än de som var tillverkade hemma.

Dessa munskydd är till för engångsbruk och bör endast användas en gång, vilket gör att de bidrar till ansamlandet av sopor. De är inte lika bekväma att bära när man utför mer ansträngande aktiviteter som andra munskydd visat sig vara.

Skillnaden mellan filter för munskydd

Som en del av det senaste inträdet på munskyddsmarknaden finns det massvis med olika filter och nya som dyker upp hela tiden. Det finns ännu inte mycket vetenskaplig forskning som jämför filtermaterial till munskydd, men de flesta är välkända och används redan på liknande sätt. Här är några av de mest populära filtrena:

●      PM 2.5

Dessa filter är utformade för att filtrera partiklar så små som 2,5 mikrometer och kan avsevärt öka ett munskydds effektivitet och blockera andningspartiklar som bär viruset.

●      Polypropenfilter

Även om polypropenfilter är tillverkade av samma material som används för kirurgiska munskydd och N95 (de har inga mellanrum mellan fibrerna för att partiklar ska kunna glida igenom), kan de inte garantera samma skyddsnivå som att bära en N95, men det är fortfarande ganska nära.

●      MERV10 eller högre

MERV står för "Minimum Efficiency Reporting Value" och alla filter med den akronymen innehåller ett tal som anger dess styrka. Ju högre MERV-nummer desto effektivare är det att filtrera mindre och mindre partiklar. Alla filter av MERV10 eller högre (som MERV11, MERV12 eller MERV13) kan blockera de flesta partiklar som är mindre än en mikrometer.

●      HEPA

Kort för ”High-Efficiency Particulate Absorbing”, så måste certifierade HEPA-filter uppfylla effektivitetsnormen för att filtrera ut minst 99,95 % av partiklar vars diameter är lika med 0,3 millimeter.

Avslutningsvis, oavsett vilket munskydd du bär, är det viktigt att alltid komma ihåg att använda det i samråd med andra rekommendationer såsom social distansering och att tvätta händerna. I slutändan är det allmänna skyddet mot COVID-19 inte beroende av endast en åtgärd. Precis som hur man kan bära ett munskydd för att visa vördnad om andra, bör den ses som en del av en större insats.