Train when being sick

Krasslig? Kan man träna sjuk?

Träna sjuk - Bra eller dåligt?

Nu är hösten här och skolor och arbete drar igång. För många är hösten en tid för nystart, det vill säga en tid för nya måluppsättningar och utmaningar, och många kör igång ordentligt med sin träning efter sommarens lite latare dagar. Men det finns en hake. Hösten är också en tid för mycket innesittande, och som vi alla vet frodas och sprids bakterier och virus mer än gärna inomhus. Och finns det något mer irriterande än att bli sjuk när man precis kommit igång med sin träning? Att träna sjuk kan faktiskt vara direkt farligt, men samtidigt är det oerhört frustrerande att ännu en gång halka ur rutiner. Här kommer en guide där vi en gång reder ut hur du får träna sjuk.

train-when-sick

Grundregler att utgå ifrån

Att träna sjuk kan i allra värsta fall leda till långvariga komplikationer och något man verkligen vill undvika är att dra på sig är en hjärtmuskelinflammation - något som tyvärr kan orsakas av att man tränar med ett vanligt förkylningsvirus eller en halsinfektion. Grundregeln är att du inte ska träna om du har ont i halsen, har feber eller har en uttalad bakterieinfektion - såsom till exempel halsfluss eller bihåleinflammation - och det är absolut viktigast att ta det lugnt och vila i början av en infektion. Men ibland kan det vara svårt att avgöra var gränsen går.

train-when-sick

 

Här är en säkerhetschecklista som du ska använda när du tränar sjuk:

  • Tänk på ditt allmänna hälsotillstånd
  • Din genomsnittliga vilopuls bör vara 70-75 per minut
  • Se till att du är fri från symtom som feber, sår genom och infektioner
Fortsätt att läsa för att lära dig mer.

 

Uppmärksamma ditt allmäntillstånd

Det första du ska känna efter är hur ditt allmäntillstånd är - alltså hur du mår och känner dig just idag. Så fort kroppen uppmärksammar dig, eller ger ifrån sig minsta symptom - antingen genom att du blir ovanligt trött och hängig, eller får ont någonstans - bör du lyssna på den och framför allt vila. En bra tumregel är att om du får symptom från halsen och nedåt så är det dags att vila från träningen. Det innebär alltså att det går bra att träna - om möjligt lite lugnare än vanligt - om du har “ovanför-halsen-symptom” så som lite snorighet, att du nyser då och då, har en lätt huvudvärk eller är lite hostig. Förutsatt att ditt allmäntillstånd i övrigt är på topp.

train-when-sick

Mät din vilopuls

Ett annat bra sätt för att ta reda på om du kan träna eller ej, är att mäta din vilopuls. Den visar nämligen hur du mår, hur bra ditt hjärta kan pumpa ut blod i din kropp och hur hårt kroppen måste arbeta för att transportera syre till organ och muskler. Du mäter din vilopuls genom att mäta antal slag per minut som ditt hjärta slår när du ligger alldeles still och vilar. Självfallet skiljer sig vilopulsen från person till person, men den genomsnittliga vilopulsen ligger på 70-75 slag per minut. Är din vilopuls normal kan du testa att köra ett lugnare träningspass, men kom ihåg att det är viktigt att du avbryter passet om det känns fel i kroppen.

train-when-sick

Om sjukdomen bryter ut

Om du väl blir sjuk bör du avstå från träning under hela sjukdomsförloppet, och även ett par dagar efter det att du känner dig frisk igen. Börja sedan träna lugnt. Faktum är att om du börjar träna direkt efter att du blivit feberfri så kan viruset eller infektionen - som kan ligga latent i kroppen - blossa upp och göra dig sjuk på nytt.

train-when-sick

Att träna sjuk kan också göra dig frisk!

Aktivitet och träning i alla dess former är den bästa medicinen mot huvudvärk, spänningar, mensvärk och när du känner dig lite trött och hänging. Det är till och med så att motionering kan förebygga och minska risken för eventuell förkylning och andra åkommor. Ta en promenad eller träna lite lugnt, men låt alltid det sunda förnuftet och kroppens signaler styra.


Så för att sammanfatta - att träna sjuk kan vara direkt livsfarligt, men det kan också vara den bästa medicinen. Det beror helt och håller på på vilket sätt du är sjuk, hur sjuk du är, var smärtan sitter och framförallt hur du känner dig i din kropp. Lycka till och träna smart!