Cykling i Sverige: 8 städer som sätter Sverige på cykelkartan - IAMRUNBOX

Cykling i Sverige: 8 städer som sätter Sverige på cykelkartan

Sverige är ett land som rankas högt på många listor, från livskvalitet och tillväxt till folkhälsa och medborgerligt ansvar. Dessa är några av de viktigaste välfärdsområden som troligtvis gjort Sverige känt världen över - förutom ABBA!

Men något som inte tas upp lika ofta är landets cykelvänlighet. Många av Sveriges kringliggande länder i Norden och Europa har fått desto mer uppmärksamhet. Det senaste Copenhagenize Index som säger sig vara “den mest omfattande rankningen med ett helhetsperspektiv av cykelvänliga städer i världen”, har inte med en enda svensk stad.

Men det finns platser i Sverige som är föredömliga att uppleva från cykelsadeln. Landets mångskiftande natur gör att det krävs olika nivåer av skicklighet och varje område har sin cykelstil. En del städer delar ett par egenskaper, men de städer som nämns i denna artikel är unika på sitt egna vis.

Här kan du läsa om de 8 mest cykelvänliga städerna i Sverige. Både för dig som inte cyklar lika ofta och för dig som spenderar mycket tid ute på vägarna, ges information om Sveriges cykelregler och vad för typ av cykelutrustning och tillbehör som är bra att införskaffa.

 

Stockholm

Sveriges huvudstad har inte rankats i likhet med sina skandinaviska motsvarigheter (Köpenhamn och Oslo), men det är fortfarande en fantastisk stad med fina vyer och pittoreska gator att utforska som cyklist. De flesta guideböcker rekommenderar turister att använda cykel för att ta sig runt och cykling är också vanligt bland dess invånare.  

“Jag älskar att cykla runt i Stockholm”, säger Adam Thompson, som bor i Stockholm. ”En del stränder och undangömda badplatser kan bara nås om man går eller cyklar, så det är perfekt för att upptäcka smultronställen!”

Följ Adam

Stockholms komplexa system av cykelvägar av olika slag designades med cykelpendlaren i åtanke. Cyklister kan parkera sina cyklar bekvämt på cykelparkeringar framför de flesta tunnelbanestationer och kontorsbyggnader. Många av cykelvägarna har separerats från övrig trafik, även om en del vägar omkring centrum delas med biltrafiken. Stockholms stad driver runt 60 pumpstationer där cyklister kan fixa ny luft till sina däck.

Det fanns ett lånecykelsystem runtom i Stockholm tidigare, som drevs mellan april och oktober, men dess status är tillfälligt vacklande. Däremot finns ett privat företag som erbjuder lånecyklar som är i fullt bruk.

Tips för att cykla i Stockholm: “Jag skulle planera rutten noggrant när man gör ärenden på cykeln”, säger Thompson, “så att du kan nå alla platser utan att slösa på energin!”

Nödvändig cykelutrustning för att cykla i Sverige: En ringklocka, cykelbelysning och en hjälm. Svensk lag kräver att cyklar har en fungerande ringklocka samt fram- och baklykta om man cyklar när det är mörkt. Saknas dessa kan man få 500 kr i böter. Hjälm är däremot endast ett krav enligt svensk lag för cyklister under 15 år, även om det rekommenderas för alla att bära en.

Malmö

Många anser att södra Sverige och Skånes platta vidder är anledningen till regionens cykelvänlighet, men Malmös insatser visar att det även finns andra parametrar att ha i åtanke. Malmö är den enda svenska stad som inkluderats i Copenhagenize Index (dock inte i nuvarande upplaga) och har sedan tidigt 2000-tal gjort omfattande satsningar i dess infrastruktur för att göra det enklare för invånarna att ta sig fram på cykel.

Alla Malmös cykelvägar är separata från övrig trafik och det finns ett stort cykelgarage beläget på Malmö Centralstation. Men som den holländska cykelbloggaren uttrycker i ett inlägg om staden: så är det detaljerna som gör den stora skillnaden. Övergångarna från cykelväg och vanlig väg har inga nivåskillnader, vid övergångsställen finns där balansräcken för cyklister att hålla sig i under tiden de väntar och där finns till och med skyltar som beskriver var det är återvändsgränder för bilar men inte för cyklister. Malmös cykelvägar har fått namn, finns med på kartor och visas när man använder GPS. Olikt annan kollektivtrafik i Sverige så är det i Malmö tillåtet att ta med sig cykeln på tåg och bussar, även om cykeln inte går att vika ihop.

Råd inför att cykla i Malmö: Kolla upp så att du säkert förstår hur du kan använda infrastrukturen där du cyklar. När det finns så pass mycket hjälp för cyklister som i Malmö så är det bra att veta vad som finns tillgängligt innan du sätter dig på cykelsadeln.

Gå med i vår gemenskap!

Göteborg

Sveriges andra största stad Göteborg erbjuder mångsidiga cykelmöjligheter. Cyklister kan utforska staden genom myllret av cykelvägar eller ta en cykeltur till någon av de närliggande öarna. För den som gillar cykling mer som aktivitet eller motion finns stora möjligheter för mountainbiking såväl som racercykling. Den som inte vill trampa alltför mycket själv och inte heller äger sin egen cykel kan dra nytta av stadens nyligen lanserade elcykelprogram. Det finns också möjlighet för den som är något mer dedikerad att bli medlem i Cykelköket Göteborg, en gratis gör-det-själv verkstad för alla som behöver laga eller serva sin cykel. Nya medlemmar får en gratis cykel när de går med mot en medlemsavgift.

Bra att veta om att cykla i Göteborg: Tänk på att använda rätt cykel för rätt cykling. En racercykel går inte att använda på mountainbikens kuperade banor, och en enväxlad cykel är inte kul i en stad med mycket upp- och nedförsbackar.


Cykeltillbehör att använda i Sverige: En cykelryggsäck. Den som använder sig av en cykel som sitt primära transportmedel i Sverige (och även på andra ställen) borde ha en ryggsäck som är anpassad för cykling. Utöver att bära ens tillhörigheter är en cykelryggsäck speciellt utformad att fördela vikten jämt och sitta på plats även under rörelse.

Uppsala

Uppsala utnämndes till Sveriges bästa stad för cykling av Cykelfrämjandet, landets ledande grupp för cykelfrämjande, under tre år i rad. Staden har gjort ett gediget arbete för att få invånarna att cykla mer och investerat betydligt i infrastruktur med cykelgarage och cykelparkering, gratis luftpumpar och till och med upprättat en cykelvårdsstation. Den anrika universitetsstaden med ett centrum som har mycket historia och en vacker kanal, tillsammans med närliggande rekreationsområden med åkrar och betesmarker, gör Uppsala till den perfekta platsen för avslappnande cykelturer.

"Det jag älskar mest med att cykla [i Uppsala], är att det är så enkelt, du tar bara din cykel och åker dit du vill", säger Maja Norrestam, bosatt i Uppsala. ”Jag cyklar varje dag till jobbet och jag rekommenderar det verkligen om du har möjlighet. Det är snabbt, det är enkelt och du tränar också på samma gång.”

Följ Maja

Tips för att cykla i Uppsala: Dra nytta av allt vad staden har att erbjuda cyklister. Uppsala har många liknande bekvämligheter som övriga cykelvänliga städer som nämns i artikeln, men driver också en cykelvårdsstation. Stationen är öppen 24 timmar om dygnet och låter cyklister tvätta, pumpa sina däck och laga sina cyklar gratis.

Örebro

Den som brinner för cykling har säkert redan hört om Örebro. Staden har gett alla cykelrelaterade förnödenheter högsta prioritet. Dess erbjudande innefattar cykelparkeringar, offentliga luftpumpar och ett system med cykelvägar som har separata filer för snabbare cyklister, samt regelbunden underhållning som inkluderar snöborttagning och vägsaltning om vintern. Området har en lång historia av cykelentusiasm och samröre på internationell nivå. I Örebro ligger Bergslagen Cycling - Sveriges ledtätaste och största cykelområde. Här upprättades de första banorna för mountainbikes i Sverige. I takt med att fler mountainbikespår lades till, tillsammans med vägar för racercykling och motionsspår, behölls det ursprungliga namnet Bergslagen. Idag omfattar Bergslagen Cycling nästan 1000 km mountainbikespår och 900 km asfalterade cykelleder.

Cyklingtips för Örebro: Lär känna de olika cykelvägarna och välj den som är rätt för dig, då alla cykelled och banor i Örebro har olika nivåer. Inne i centrum finns cykelvägar avsedda för cyklister med snabbare hastigheter, medan mountainbikespår och andra cykelled präglas av skicklighetsnivå.

Användbara cykeltillbehör i Sverige: En vattentät väska. Sverige har en stor andel nederbörd varje år. Det regnar över 500 mm (20 tum) och mer än 40 % av dagarna på ett år. Därför är det bra med en vattentät väska, oavsett om det är en cykelryggsäck eller en mindre väska i den. De två viktiga funktionerna att leta efter i alla vattentäta väskor är vattentåligt material och en tät stängning som man får till exempel genom en roll-top.

Lund

I Lund finns Skandinaviens äldsta och största universitet, och staden är också en del av Skåne, förmodligen den mest cykelvänliga regionen i hela Sverige, och inte långt från den internationellt erkända cykelstaden Malmö. Så det är ingen överraskning att området gärna intas från cykelsadeln, och cykling är i princip också det bästa sättet att ta sig runt. Det är inte bara billigare utan snabbare än att köra eller använda kollektivtrafiken. De flesta invånare äger sina cyklar, men om någon är utan en cykel kan de använda stadens allmänna cykeluthyrningssystem, Lundahoj, som till skillnad från många andra i Sverige finns tillgängligt 24 timmar om dygnet.

Tips för att cykla i Lund: Köp en begagnad cykel. På grund av den ständiga tillströmningen och avflöde av studenter i Lund, är cyklar till överkomliga priser av hög kvalitet nästan alltid till försäljning på onlinemarknader, webbplatser och appar som förbinder köpare och säljare. Försök bara att undvika att göra ditt köp i augusti, när studenterna kommer och ökar efterfrågan (såväl som priserna).

Åre

Den allmänna uppfattningen är att den södra halvan av Sverige är mer cykelvänlig än den norra, där många områden saknar säkra cykelvägar, inklusive vägar som är trygga för cyklar att dela med bilar och lastbilar. Men en plats där det finns gott om utrymme är i skidstaden Åre, som är ett paradis för mountainbikers under de varmare säsongerna.

Huvudattraktionen är Åre Bike Park, den största cykelparken i Skandinavien och Nordeuropa, som använder fyra liftar för att ta cyklisterna till toppen av ett berg. Det finns cirka 35 olika cykelleder i olika skicklighetsnivåer, genom vilka man kan nå otroliga hastigheter. Besökare kan hyra all sin utrustning, inklusive cyklar och skyddsutrustning, och anlita lokalbefolkningen för guidning. Där finns också mer traditionella mountainbikebanor, ett grusspår och street-yta för BMX och möjlighet till landsvägscykling.

Råd för att cykla i Åre: Anlita en guide. Oavsett din färdighetsnivå eller erfarenhet av downhillcykling kan det vara värt att anlita en guide för att lära dig de bästa metoderna och teknikerna, och för att hitta de bästa spåren att åka på. Flera lokala företag erbjuder guidade turer.

Luleå

Kuststaden Luleå i Lappland erbjuder ett myller av utomhusaktiviteter, och lockar många besökare till sin skärgård under sommarmånaderna. Liksom många andra sommardestinationer vid havet använder gäster och invånare ofta cyklar för att ta sig runt fastlandet och öarna. Området lockar också mountainbikecyklister att testa på stigar i den omgivande vildmarken. Men Luleå har även börjat locka cyklister under vintermånaderna.

Turister har kommit till Luleå på vintern i flera år för att bevittna norrskenet och delta i olika vintersporter på det fastfrusna havet. Men de senaste åren har även cyklister kommit till Luleå för att åka på isen med fatbikes, modifierade mountainbikes som först skapades i Alaska och som har bredare däck än vanligt. Fatbikes låter åkaren säkert cykla över isen mellan öarna och ger möjlighet att utforska den omgivande vackra naturen. En upplevelse utan dess like.

Bra att veta om att cykla i Luleå: Håll dina fatbike-däck lätt tömda med medeltryck. Det möjliggör bättre hantering på en isig yta under vinterförhållanden.